Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Σχόλια

Γενική Συνέλευση 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς “Νίκος Καββαδίας” διεξάχθηκε την 22α Απριλίου 2023 στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου. Θέλοντας να ακουστούν τα αιτήματά μας από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και υποψήφιους βουλευτές των επερχόμενων εκλογών, είχε δημοσιευτεί σχετικό δελτίο τύπου και ορισμένοι είχαν ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Παρευρέθηκαν οι κ. Φαραντούρης του ΣΥΡΙΖΑ και κ. Καμπίτσης του ΚΚΕ. Τους ευχαριστούμε. Οι υπόλοιποι είτε λόγω κάποιου κωλύματος, είτε αγνοώντας μας δεν προσήλθαν.

Μετά από διαλογική συζήτηση, ο Σύλλογος κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα και προτεινόμενες ενέργειες, που παρουσιάζουμε υπό μορφή ψηφίσματος.

  1. Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός και ο απολογισμός πεπραγμένων του Συλλόγου καθώς και ενδεδειγμένες ενέργειες για υπενθύμιση – πληροφόρηση ενημέρωση της κοινωνίας και των εκπροσώπων μας στα κέντρα αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των Συνταξιούχων και εν ενεργεία Ναυτικών, καθώς και των φορέων της ναυτοσύνης, για τον κίνδυνο εξαφάνισής της και για την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία.
  2. Αιτούμε την κατάργηση της λεγομένης “προσωπικής διαφοράς” μπαρούφα – τερτίπι των χρόνων των μνημονίων, το οποίο δεν μας αφορά, ούτε μας ενδιαφέρει πως προέκυψε.
  3. Ζητούμε δίκαιες αυξήσεις συντάξεων, τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αποκατάσταση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και των εν ενεργεία ναυτικών.
  4. Να Υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση για τα ποντοπόρα και ακτοπλοϊκά πλοία, δίνοντας ερεθίσματα στους Έλληνες νέους και νέες να επιστρέψουν στα πλοία για να ακολουθήσουν το Ναυτικό Επάγγελμα.
  5. Να στραφεί η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Δικαιοσύνη εναντίον όσων με πράξεις ή παραλείψεις οδήγησαν το Πλοίο που λέγεται Ελλάδα στα βράχια και να διεκδικήσει την δήμευση του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων, που απέκτησαν παράνομα, όπως έγινε σε άλλες χώρες.
  6. Οι δικαστικές αποφάσεις να είναι πιο άμεσες και δίκαιες, ώστε να ικανοποιείται το κοινό αίσθημα περί δικαίου.
  7. Η Κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές, όποια κι αν είναι, να αφήσει τα κυβερνητικά παλάτια και κατέβει στον Λαό, να τον αφουγκραστεί και να συμπεριφερθεί ανάλογα. – Όποιος Καπετάνιος χάσει την “κουβέρτα” (τους Ναύτες), χάνει και το καράβι ολόκληρο.
  8. Επί 30 αιώνες τα “ξύλινα τείχη” έβγαλαν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη με όπλο την “Ναυτοσύνη”. Μ’ αυτό το όπλο, εμείς οι ποντοπόροι συνταξιούχοι ναυτικοί, συντελέσαμε στο τωρινό “θαύμα” της Ελληνικής Ναυτιλίας, τηρώντας όσα οι νόμοι της Πατρίδας μας ζητούσαν. Σαν αντάλλαγμα αντιμετωπίζουμε την βάναυση και εχθρική συμπεριφορά της Πολιτείας. Η δεκάχρονη θαλασσινή περιπέτεια του Οδυσσέα, “η Οδύσσεια”, έγινε έννοια ταυτόσημη με τα βάσανα, τους κινδύνους και τις δυσκολίες. Οι δικές μας περιπέτειες (οι Λαιστρυγόνες, οι Κύκλωπες και ο άγριος Ποσειδώνας) είναι αιώνιες, όχι των δέκα, αλλά πλέον των είκοσι ή ακόμα και των είκοσι-τεσσάρων χρόνων. Οι “Μνηστήρες” που τρωγόπιναν μέσα στο δικό μας “πλούσιο παλάτι” το ΝΑΤ, δεν τις θεωρούν αρκετές για να πάρουμε κι εμείς την αύξηση του 7,5%. Απαιτούν και για εμάς τριάντα χρόνια. Γνωρίζουν αυτοί οι “μνηστήρες” τι σημαίνει 30 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία; Ας ρωτήσουν να μάθουν. Ζητάμε από τους υποψήφιους, για τις επερχόμενες εκλογές, όλων των Ναυτικών Περιοχών της Χώρας, σε συνεννόηση μεταξύ τους, να απαιτήσουν την αλλαγή αυτού του κατάπτυστου νόμου και να δοθεί και σε μας αυτή η αύξηση, αναδρομικά από 1/1/2023. Επίσης να επανεξετάσουν τις συντάξεις των χηρών. Μόνες τους κρατούσαν την οικογένεια όταν οι ναυτικοί άντρες τους έλλειπαν 18 ή και 24 μήνες για να συντελέσουν στην επίτευξη του πιο πάνω αναφερομένου “θαύματος”.
  9. Ζητούμε και απαιτούμε την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου, στα Φάρσα. Δεύτερο γιοφύρι της Άρτας έχει γίνει. Και είναι ντροπή για την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν δώδεκα ναυτό-τόποι της Χώρας με Ναυτικά Μουσεία, ο μεγάλος ναυτό-τόπος, η Κεφαλονιά έχει παρά μόνο το γιαπί για ένα ναυτικό μουσείο που αναγέρθηκε πριν περίπου 20 χρόνια και παράμεινε γιαπί γιατί τα χρήματα αποπεράτωσης χάθηκαν καθ’ οδόν και έκτοτε μας έχουν φλομώσει στα ψέματα.
  10. Το κλείσιμο και η εγκατάλειψη του κτηρίου που στέγαζε το Οίκο Ναύτου στο Αργοστόλι, είναι κλασικό παράδειγμα ανικανότητας του Δημοσίου να κρατήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, αδυνατώντας να βρει έναν υπάλληλο για την επαναλειτουργία του και κάποιο κονδύλι για την ανακαίνισή του, παρ’ ότι πρώην συνάδελφος, που είναι στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης διασημότητα, διαθέτει (όπως γνωρίζουν οι αρμόδιοι) έως 40.000 ευρώ για τον ευπρεπισμό χώρων του κτηρίου, υπό τον όρο να διατεθεί ένας χώρος, από τους ιδιαίτερα άνετους που διαθέτει το κτήριο, για να φιλοξενηθούν οι πλούσιες συλλογές των βιβλίων του και των έργων τέχνης που έχει. Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει ως “Οίκος Ναύτου” και να διατεθεί ως περιγράφεται ανωτέρω. Αν δεν γίνει αυτό οι δωρητές του κτηρίου (οικογένεια και κληρονόμοι Βεργωτή) θα το διεκδικήσουν και θα το πάρουν, σύμφωνα με σχετική ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιο δωρεάς. (αν δεν λειτουργεί προς εξυπηρέτηση των ναυτικών το οίκημα επιστρέφει στου πρώην ιδιοκτήτες)
  11. Τέμπη – Μάτι. Συνώνυμα με τις μεγαλύτερες τραγωδίες, αλλά παραδείγματα ανικανότητας και υποκρισίας του Δημοσίου, που τιμωρεί μεν (και σωστά!) τους φυσικούς αυτουργούς, αλλά τους ηθικούς αυτουργούς, το Δημόσιο δηλαδή, τους “τιμωρεί” με την ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης. Ανέκδοτα για κλάματα.

Ο πρόεδρος και ο Γραμματέας της Συνέλευσης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς “Νίκος Καββαδίας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *