Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Σχόλια

Δελτίο τύπου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

            ‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ’’

Α.ΤΡΙΤΣΗ 50, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ , 281 00

ΤΗΛ/ΦΑΞ : 2671025656

Email: somkenaf@yahoo.gr

Διαδίκτυο: www.alidromos.gr

                                              

     Φώτης Π. Λυκιαρδόπουλος (1925-2022), ο εφοπλιστής / ευπατρίδης.

Στην σημερινή κοινωνία, κυρίως όμως στην συνεχώς φθίνουσα ναυτική  οικογένεια της χώρας, η ιδιότητα του εφοπλιστή δεν προκαλεί ιδιαίτερα ευνοϊκούς συνειρμούς. Και για τους τωρινούς ναυτικούς είναι κάτι το ξένο,

 το απόμακρο.

     Στην εποχή μας, πριν 50-60 χρόνια, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο εφοπλιστής επισκεπτόταν συχνά το καράβι, ερχόταν σε επαφή με το (αμιγώς Ελληνικό) πλήρωμα του, ενδιαφερόταν για τις οικογένειές του. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος των εφοπλιστών αυτής της εποχής ήταν ο Φώτης Παν. Λυκιαρδόπουλος, (εγγονός του «Πατριάρχη» αυτής της οικογένειας εφοπλιστών  Νικολάου Δ. Λυκιαρδόπουλου), ο οποίος έφυγε από την ζωή το Σάββατο 5 Μαρτίου και ενταφιάστηκε το Σάββατο 12 Μάρτη στο νεκροταφείο του χωριού του, στις Κεραμιές, «πλήρης ημερών» στα 97του  χρόνια.

     Σ’εμάς, της εποχής της «NEDA Maritime» της Λεωφόρου Αμαλίας στην Αθήνα, της «ΠΑΡΑΛΟΣ» της 2ας Μεραρχίας, στον Πειραιά, και των 18-24 μηνών , συνήθως, μπάρκων αφήνει την εικόνα ενός «ευπατρίδη», ενός δίκαιου, ευπροσήγορου και κυρίως γενναιόδωρου εργοδότη (δώρο ενός μισθού σ’ολόκληρο το πλήρωμα, επειδή στο Capetown τοπική εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες του μηχανοστασίου καραβιού του, χαρακτηρίζοντας το   «σαλόνι», «μισθούς αναμονής», μισθούς – δώρα «επί τη πωλήσει» του καραβιού, κ.α.).

     Εκ μέρους της ναυτικής οικογένειας της Κεφαλονιάς εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

                                   Σύλλογος Ναυτικών Κεφαλονιάς

                                      «ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *