Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Σχόλια

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

Η εκδήλωση μας των αποκαλυπτηρίων του μνημείου των θυσιασθέντων ναυτικών κατά τον Β’ΠΠ και η παρουσίαση του σχετικού μ’αυτά τα γεγονότα βιβλίου μας, έγινε όπως είχε προγραμματιστεί, το Σάββατο 8/8/20.

Το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου στο Αργοστόλι, παρουσία του Δημάρχου κ.Θ.Μιχαλάτου και αντιπροσωπείας του Συλλόγου μας. Τις βραδινές ώρες , καθυστερημένα λόγω της απρόοπτης και επίμονης ψιχάλας, περί τις 21.00, συνεχίστηκε η εκδήλωση με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, η αφαίρεση του καλύμματος έγινε απ’τις δισεγγόνες ενός από τους ηρωικούς νεκρούς, του καπετάν Παναγή Λευκόκοιλου, τις νεαρές Μαρίνα και Μαρία Βεργωτή. Εν συνεχεία εψάλλει Αρχιερατικό Τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ.Δημήτριο και ακολούθησε «προσκλητήριο νεκρών» απ’τον πρόεδρο του Συλλόγου καπετάν Τάσο Παγουλάτο. Ακολούθησαν ομιλίες/χαιρετισμοί του Μητροπολίτη, του Βουλευτή κ.Π.Καππάτου, του Δημάρχου κ.Θ.Μιχαλάτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέγνωσε το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη κ.Στ.Τραυλού, η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου καπετάν Τάσου Παγουλάτου και τέλος η σύντομη ευχαριστήρια ονομαστική αναφορά όλων όσων βοήθησαν για το αίσιο τέλος της προσπάθειάς μας , από τον γραμματέα του Συλλόγου καπετάν Σπύρου Τζάκη, ο οποίος εκτελούσε και καθήκοντα παρουσιαστή.

Στην συνέχεια έγινε στο εκεί ανοικτό θέατρο η παρουσίαση του βιβλίου μας «Β’ Π.Π. – Αιματοβαμμένοι Ωκεανοί -ΤΟ ΜΕΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» από την κ.Ευριδίκη Λειβαδά και τον κ.Πέτρο Πετράτο, ενδιάμεσα δε η κ.Ελένη Κουνάδη με το γνωστό λυρικό ύφος της απήγγειλε χαρακτηριστικούς στίχους σχετικών ποιημάτων ή περιγραφή εικόνων εκείνων των τραγικών γεγονότων.

Πρέπει να τονίσουμε την ικανοποίηση μας που μπορέσαμε να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος προς αυτούς τους σχεδόν λησμονημένους Κεφαλονίτες που θυσιάστηκαν για την δική μας ελευθερία, ικανοποίηση που εντείνεται από την θετική ανταπόκριση των τοπικών Εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών. Και σίγουρα και της τοπικής κοινωνίας, έστω κι’αν οι δύσκολες υγειονομικές συνθήκες λόγω του κορωνοϊού δεν την άφησαν να φανεί στο πραγματικό της μέγεθος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι 109 Κεφαλονίτες ναυτικοί που αναφέρονται στις επιτύμβιες πλάκες του μνημείου δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί θυσιασθέντες. Εξ’άλλου παντού – και στο βιβλίο μας- αναφέρουμε πως είναι αρκετοί παραπάνω, είτε επειδή από λάθος οι πηγές τους αναφέρουν σαν διασωθέντες, ενώ αποδεδειγμένα πλέον έχασαν την ζωή τους (περίπτωση Κώστα Βαλιανάτου, ναύτη), είτε επειδή ταξίδευαν με ξένα πλοία , τα ονόματα τους δεν έφτασαν στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (περίπτωση του ασυρματιστή Κύριλλου Κ. Κορκού από την Σκάλα, που έχασε την ζωή του όταν το Αμερικάνικο φορτηγοποστάλι «Τσερόκι» στο οποίο υπηρετούσε , τορπιλίστηκε από Γερμανικό υποβρύχιο στις 16/6/1942 έξω από τις Αμερικανικές ακτές).

Με την ανέγερση του μνημείου και τα «αποκαλυπτήρια του , τα οποία θα συνεχίζονται για απροσδιόριστο αντικειμενικά χρόνο, όσο αυτά τα ονόματα θα διαβάζονται απ’τους διερχόμενους και την κυκλοφορία του βιβλίου μας, σίγουρα θα εμφανιστούν κι’άλλα. Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από την αναφορά τους στην εφημερίδα μας. Αν μέσα σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα στο μέλλον, συγκεντρωθούν αρκετά , ίσως εξεταστεί η περίπτωση προσθήκης μιας ακόμη πλάκας στο μνημείο .

Υ.Γ. Σίγουρα δεν έγιναν όλα τέλεια. Και λάθη έγιναν (μόνο όποιος δεν κάνει τίποτε, δεν κάνει λάθη) και παραλείψεις και αβλεψίες ίσως, για τα οποία ζητάμε συγνώμη. Όμως οι ελάχιστοι που κρατάμε τον Σύλλογο δραστήριο και οικογενειακές και ποικίλες άλλες υποχρεώσεις έχουμε και στα προχωρημένα –ήντα ή και –όντα βρισκόμαστε και τα εξ’αυτών αυτονόητα προβλήματα αντιμετωπίζουμε και σίγουρα ο τρόπος σκέψης και δράσης μας δεν μπορεί να αλλάξει, από τότε που βρισκόμασταν στη γέφυρα: Ο τελικός σκοπός , η ασφαλής άφιξη πλοίου και φορτίου στο λιμάνι. Κι’αυτό το πετύχαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *