Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
Σχόλια

ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ


Είναι γνωστό πως ο κανόνας που διέπει τα πάντα στην ωραία πατρίδα μας είναι ένας: ΑΛΛΑΛΟΥΜ, ΜΠΑΧΑΛΟ. Αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας , της πολυνομίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, της ανευθυνότητας, της σιγουριάς τοποθέτησης στο Δημόσιο, των απειράριθμων «φορέων» χωρίς αντικείμενο ή που πεντέξι από αυτούς να  μοιράζονται το ίδιο, με αποτέλεσμα σχεδόν τίποτα να μην προχωράει, τα πάντα να βαλτώνουν.

Τρανταχτό παράδειγμα το θέμα της μη επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων και παρακρατούμενων ποσών απ’τις συντάξεις μας, κυρίως εμάς των ναυτικών. Κυρίως, γιατί και μεγαλύτερες είναι( ……..από το πρώτο ευρώ, μόνο για τους ναυτικούς), αλλά και πιο άδικες. Γιατί οι εισφορές στα ταμεία μας βγαίνανε απ’τις δικές μας τσέπες και γιατί αυτά τα χρήματα κερδίζονταν από εργασιακές συνθήκες που οι «μη μου άπτου» καρεκλοκένταυροι που τις επέβαλαν δεν θα άντεχαν ούτε για μία μέρα. Περικοπές που τα δικαστήρια τις κρίνουν παράνομες αλλά η «πολιτεία», ο αναμφισβήτητος ένοχος για την κατάντια μας, δεν συμμορφώνεται, όπως έχει υποχρέωση.

Αλλαλούμ όμως επικρατεί και στο πως πρέπει να αντιδράσει και το «θύμα», ο ναυτικός. «Νομικοί κύκλοι», συνδικαλιστικοί φορείς μας, ΜΜΕ, μας προτείνουν αλληλοσυγκρουόμενους τρόπους αντίδρασης, χωρίς να βγαίνει κάποιος «υπεύθυνος» να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να βγει κανείς δεν τον πιστεύει (και δικαίως).

–Κάποιοι λένε μη κάνετε αγωγές, αφού το ΣΤΕ έκρινε τους νόμους αντισυνταγματικούς, οι επιστροφές πρέπει να είναι για όλους.

–Κάποιοι λένε, χωρίς αγωγές μη περιμένετε επιστροφές.

–Η Ευρωπαϊκή Ένωση «φοβάται» μήπως η πολιτεία συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις.

–Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως με τον νόμο Κατρούγκαλου (Μάης του 2016) , συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣΤΕ (Ιούνιος του 2015) και μόνο για το ενδιάμεσο 10μηνο υπάρχει πρόβλημα. Κάποια ΜΜΕ ισχυρίζονται πως έχει αποφασιστεί η επιστροφή όποιου ποσού αναλογεί σ’αυτό το διάστημα, αλλά σε βάθος 3-5 ετών, δηλαδή προσθέτοντας στην σύνταξη κάποιο μικροποσό.

— Αλλά και στους δικούς μας συνδικαλιστικούς φορείς το ΑΛΛΑΛΟΥΜ δεν είναι μικρότερο. Το ΠΕΣ/ΝΑΤ μας πληροφορεί πως ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει την επιστροφή όλων σε όλους επικαλούμενος «τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια» (φυσικά κουβέντα για τις διάφορες «λίστες», τις off-shore εταιρίες και τις διάφορες μορφές κλεπταποδόχων όπου κατέληξαν εκείνα που μας λένε πως χρωστάμε).

— Το ΠΣΣ/ΝΑΤ (άλλο είναι αυτό), ισχυρίζεται πως μόνο με δικαστικές αγωγές υπάρχει ελπίδα επιστροφής παρακρατηθέντων και μας καθοδηγεί πως πρέπει να κινηθούμε , έπειτα από εκείνες τις αιτήσεις που κάναμε τον περασμένο χειμώνα.

Αν κάνουμε αγωγές έως τα τέλη Ιουνίου 2019, μπορούμε να διεκδικήσουμε επιστροφές απ’τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2019.

Αν κάνουμε αγωγές μετά τον Ιούνιο, διεκδικούμε επιστροφές από τον Ιούνιο του 2015 έως και το 2019. Αν η αγωγή κατατεθεί το 2020 διεκδικούμε επιστροφές για τα έτη 2015 έως και 2020.

Ολίγον ασαφή. Τα δικηγορικά γραφεία πάντως λένε πως έχουμε περιθώρια έως 15 Μάη 2019 (Ίσως για να σπεύσουμε.

Τα δικηγορικά γραφεία που εμείς γνωρίζουμε είναι:

1.- BCLA Λ.Συγγρού 262,Αθήνα. ΤΚ 17672. Σύμβουλος υποστήριξης κ.Σοφία Καραμπούρνη κιν.6984996534

2.- Μανώλης Κουτλής – Γιώργος Κουφόπουλος. Ακαδημίας 69, Αθήνα ΤΚ 10678 τφ 2103848258 & 2103847368.

3.- ADVA LAW, Σοφοκλέους 7-9, Αθήνα, TK 10559, τηλ. 2111054100, κιν.6984232439 e-mail: p.chasiotis@advalaw.gr

Η αμοιβή που ζητούν είναι από 2% έως 5% επί του ποσού που θα καταβληθεί, αν και όταν καταβληθεί. Χρειάζονται όμως να προ-καταβληθούν κάποια χρήματα για δικαστικά έξοδα, που κι’αυτά ποικίλουν. Εμείς σαν σύλλογος δεν μπορούμε να κάνουμε ομαδικές προσφυγές, από ότι γνωρίζουμε όμως γίνονται απ’το Νο 2 Δικηγορικό γραφείο , με σκοπό την μείωση των δικαστικών εξόδων.

Έτσι το κάθε μέλος , ο κάθε ναυτικός ας αποφασίσει και ας εκλέξει μόνος του τον τρόπο και το γραφείο μέσω του οποίου θα διεκδικήσει τα παρανόμως αφαιρεθέντα από το Ελληνικό κράτος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

«ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *