Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Σχόλια

Δελτίο τύπου για λανθασμένες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ

Αργοστόλι 6/2/18

 

Ο Σύλλογος των ναυτικών της Κεφαλονιάς «ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ» ενημερώνει όσους συναδέλφους συνταξιούχους του νησιού μας δεν το γνωρίζουν ότι κατατίθενται στο ΝΑΤ , μέσω του Λιμεναρχείου Αργοστολίου, αιτήσεις για επιστροφή χρημάτων από τα λανθασμένως παρακρατηθέντα υπέρ ΕΟΠΥΥ ποσά. Φυσικά αν θα υπάρξουν επιστροφές, πότε και το ύψος τους μας είναι άγνωστο.

Πέραν όμως των λαθών, συγχωρητέων έστω, υπάρχουν και οι ακατανόητες, οι εγκληματικές συμπεριφορές και αποφάσεις της πολιτείας εις βάρος (και) των ναυτικών, οι οποίες πρέπει συνεχώς να στηλιτεύονται : Η άρνηση της να συμμορφωθεί με την απόφαση του Σ.τ.Ε. του 2012 και να μας επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά, 5% για σύνταξη 1000-1500 ευρώ,10% για 1500-2000 και 20% για επιπλέον των 2000 ευρώ. Η έστω του πρώτου κλιμακίου, όπου το ως τώρα παρακρατηθέν ποσό υπολογίζεται γύρω στα 3600 ευρώ. Και η εντελώς παράλογη υπουργική απόφαση 476/20-02-2012 να επιβληθεί μείωση στις συντάξεις μας 7% από το πρώτο ευρώ, ενώ στους στεριανούς μείωση 12%, αλλά στις συντάξεις πάνω από 1300 ευρώ. Ποσόν επιπλέον επιβάρυνσης των ναυτικών σε σχέση με τους στεριανούς 6552 ευρώ.

Σ’αυτά τα δύο εγκλήματα έχουμε ξανααναφερθεί πριν δύο μήνες οπότε το γραφείο του υπουργού ζήτησε από το γραφείο του Διοικητή του ΝΑΤ «ενημέρωση για τυχόν ενέργειες του». Ο διοικητής του ΝΑΤ όμως θα πρέπει επιπρόσθετα να πληροφορήσει/υπενθυμίσει στο Υπουργείο πως οι πραγματικοί ναυτικοί αντιπροσωπεύουν κάτω από το 40% του συνόλου των ασφαλισμένων στο ταμείο μας, όπως απ΄το ίδιο το ταμείο δηλώνεται, και  ότι  τα ποσά που το ΝΑΤ εισέπραττε για να τα «τοποθετήσει» επικερδώς και να μας τα αποδώσει σαν σύνταξη είναι από διπλάσια έως πολλαπλάσια από τις σημερινές μας συντάξεις, εφ’όσον αναχθεί η τότε αγοραστική αξία του χρήματος στα σημερινά δεδομένα. Κι’εμείς με την σειρά μας πληροφορούμε τους πάντες πως δεν είμαστε ηλίθιοι για να δεχθούμε τις εξυπνακίστικες θεωρίες των διαφόρων χαρτογιακάδων περί μη βιωσιμότητας του όποιου συνταξιοδοτικού ταμείου αν η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους είναι κάτω από 4,001 ή 3,999. Εμείς ξέρουμε πως ΤΟΤΕ πληρώναμε για νάχουμε ΤΩΡΑ αξιοπρεπή και σταθερή σύνταξη κι’όχι για την σύνταξη των τότε συνταξιούχων. Αυτοί είχαν ήδη πληρώσει. Όπως και οι ΤΩΡΑ εργαζόμενοι πληρώνουν για την δική τους σύνταξη κι’όχι για την δική μας. Εμείς έχουμε ήδη (χρυσο)πληρώσει. Κι’επίσης πως δεν ξεχνάμε ούτε πως ούτε ποιοι φάγανε/αρπάξανε/εξανέμισαν τα ασύλληπτου ύψους καταθέσεις/αποθεματικά του ΝΑΤ είτε εδώ είτε στο εξωτερικό σε σκληρό συνάλλαγμα. Ούτε και τα ποσά που οι πιο παλιοί πληρώσαμε για επικουρική σύνταξη, αλλά δεν προλάβαμε να συμπληρώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο , ούτε είχαμε την δυνατότητα να εξαγοράσουμε τον υπόλοιπο. Και που ο ηθικός νόμος λέει  πως θάπρεπε να μας επιστραφούν, κάτι φυσικά αδιανόητο για το είδος της ηθικής και της δικαιοσύνης που κατοικοεδρεύει μέσα στον «σεπτό» ναό της δημοκρατίας μας, μέσα απ’τον οποίο ξεκινούν όλα τα κακά που βασανίζουν τούτο τον λαό.

 

Το Δ.Σ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *