Τα 400 χρόνια της Διαθήκης του Πέτρου Μανουήλ «Του Έλληνα»
Απίστευτο ένας Έλληνας στη Νότια Αμερική με τις καραβέλες των Ισπανών
Η πόλη ΠΙΣΚΟ λιμάνι βρίσκεται νότια της Λίμα πρωτεύουσας του ΠΕΡΟΥ
Μια πρόχειρη περίληψη μετάφρασης της Ιστοριούλας αυτής που βρήκα ψαρεύοντας στο διαδίκτυο, με αποδεικτικά τον τάφου (μνήμα) του ΕΛΛΗΝΑ έτος 1613
Τα 400 χρόνια της Διαθήκης του Πέτρου Μανουήλ « Του Έλληνα»
Φίλοι μας. Εμείς οι Περουβιανοί αυτό το μήνα γιορτάζουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το δικό μας ποτό το της σημαίας μας. Λοιπόν στις 30 Απριλίου του 1613 ένας πλούσιος άρχοντας Don Pedro Emanuel, με το παρατσούκλι ο Έλληνας, (γεννήθηκε στον νησί της Κέρκυρας Ελλάδα) κάτοικος της Villa Valverde, τη λεγόμενη Ica από την ίδρυσή της, ο οποίος μετά που εμπιστεύτηκε την ψυχή του στο Θεό, άφησε στην διαθήκη του ένα σωρό περιουσιακά ακίνητα σε διάφορα πρόσωπα, που περιέχονται στα έγραφα του πρωτοκόλλου αριθ. 99 που γράφτηκε καθ’ υπαγόρευση από τον γραμματέα (γραφέα) Francisco Nieto, έτσι όπως μας το παρουσιάζει ο ιστορικός ερευνητής Don Lorenzo Huertas Vallejos, εις το αξιόλογο βιβλίο του: «Χρονολογία παραγωγής κρασιού και Pisco. Περού 1548-2010» που δημοσιεύτηκε από ην Editorial Universitaria de la URP» …εκεί εις το πρωτόκολλο του 1613, βρήκε την γραπτή Διαθήκη του Έλληνα Πέτρο Μανουήλ, ίσως ο πρώτος παραγωγός aguardiente τσίπουρου (κονιάκ) από σταφύλια της Ica, σελίδα 40, ο Huertas μεταφράζοντας την διαθήκη, (από την οποία αντιγράφουμε αυτολεξεί ένα απόσπασμα) αυτό μας δείχνει όπως ο Έλληνας τα θέτει:
Πάνω από 30 πήλινα δοχεία tinajas (σαν πλατιές στάμνες) γεμάτες κονιάκ, εκατόν εξήντα botixuelas ternan τρι σδιάστατα δοχεία, Μπράντι… συν ένα βαρέλι Κονιάκ, που μας δίνει 30 δοχεία από το ως άνω αναφερόμενο ποτό.
……………………………………………………………………………… …………
Σε ένα άλλο μέρος του έργου του στην σελίδα 87 ο Huertas μας λέει:
«… Πέτρος Μανουήλ ο Έλληνας στην αρχή του 17ου αιώνα είχε ένα λέβητα (καζάνι για να παράγει aguardiente αλκοολούχο ποτό σαν Τσίπουρο), σε άλλα ντοκουμέντα αναφέρονται κατσαρόλες, τηγάνια. Αυτά τα εργαλεία που αναφέρονται στον δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα η χρήση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
……………………………………………………………………………… ………
Λοιπόν αυτά και άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ηλικία του δικού μαςPisco, αν σκεφτούμε λιγάκι και αν πάρουμε παράδειγμα ότι το έτος 1613 ο Πέτρος Μανουήλ «Ο Έλληνας» κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του κληροδότησε τις Botijuelas de Burney ( δοχεία) που περιείχαν το μοναδικό αλκοολούχο ποτό γνωστό σήμερα ως Pisco, αυτό εννοεί ότι πριν από πολλά χρόνια υπήρχε στο εμπόριο, λαμβάνοντας υπ όψιν τον χρόνο που απαιτείται για το αμπέλι να αποδώσει καρπούς και στη συνέχεια να αποσπάσει το πολύτιμο υγρό το οποίο όπως είναι γνωστό πρέπει να «κατακάτσει» όχι λιγότερο από 3 μήνες μετά για απόσταξη …
……………………………………………………………………………… ………
Γι’ αυτό φίλοι αυτό τον χρόνο γιορτάζουμε την 400η επέτειο από την πολύτιμη αυτή Διαθήκη και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε αυτή τη γιορτή σα φόρο τιμής σε αυτόν τον επιφανή ερευνητή, όπως επίσης συνοδεύετε με τη νεκρολογία της πρόσκλησης που σας ετοιμάσαμε.
……………………………………………………………………………… …
Γαβριήλ Παναγιωσούλης
—
Γαβριήλ Παναγιωσούλης
Gabriel Panagiosoulis